Naleśniki z kremem cytrynowym i owocami leśnymi Naleśniki (na ok. 15 naleśników): - 5 jajek - filiżanka mleczka kokosowego - 60 g roztopionego masła - 4 łyżki cukru - szczypta soli - sok i skórka z 1 cytryny - 120 g mąki
Krem: - 4 cytryny (skórka i sok) - 3 żółtka - 2 całe jajka - 100 g cukru - 90 g masła - 2 łyżki mąki - szczypta soli - 250 g mascarpone
- poziomki - jagody - liście mięty
Przygotuj naleśniki. Cytrynę dobrze umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (usuwając pestki). Wszystkie składniki na naleśniki poza mąką pomieszaj w miseczce używając trzepaczki lub miksera. Stopniowo zacznij dosypywać mąkę i mieszaj, żeby nie zrobiły się grudki. Patelnię natłuść i zrób małego, próbnego naleśnika. Sprawdź jak szybko brązowieje z jednej i z drugiej strony. Następnie przejdź do smażenia regularnej wielkości naleśników. Nalewaj ok. pół chochli ciasta i rozprowadzaj ciasto po patelni ruchami kolistymi. Smaż z dwóch stron i odkładaj na talerz. Nie będą potrzebowały zbyt w
|