ok 300 g makaronu spaghetti puszka dobrej jakości włoskich pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 5 filecików anchovies garść czarnych oliwek, przepołowionych garść kaparów 1 mała, suszona pepperoncino świeża natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy 1 - 2 minuty, aż nabierze złotego koloru (uwaga! nie można czosnku przypalić! Cale danie będzie gorzkie i do wyrzucenia...). Dokładamy fileciki anchovies i pepperoncino, smażymy chwilkę mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy pozostałe składniki sosu - oliwki, kapary i połowę posiekanej natki pietruszki, zalewamy całość pomidorami z puszki (w sezonie oczywiście lepiej użyć świeżych pomidorów -wcześniej sparzonych i obranych ze skórki). Gotujemy sos przez ok 5 min na wolnym ogniu - aż wyraźnie się zredukuje.
Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron., starannie mieszamy.
Podajemy gorące, posypane pozostałą natką pietruszki.
http://ri.p