Kurczak w Panko
SKŁADNIKI
4 PORCJE
500 g filetu z kurczaka (lub indyka)
sól, pieprz
1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka majonezu
panierka panko*
mąka pszenna
jajko
olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Filety pokroić na porcje, rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm filety podobnej grubości. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub czosnkiem granulowanym) oraz ziołami. Wysmarować majonezem i odłożyć do zamarynowania (na ile mamy czasu, można np. na całą noc).
Rozgrzać 2 cm oleju roślinnego na żaroodpornej patelni. Filety najpierw obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w panierce panko.
Smażyć partiami na przygotowanej patelni z rozgrzanym olejem po około 3 – 4 minuty na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy. Powtórzyć z resztą filetów.
|